Uutiset

Suomalainen ostaa verkosta – entistä enemmän

Muutama vuosi sitten vielä suomalaiset suhtautuivat verkosta ostamiseen skeptisesti. Ajat muuttuvat ja itseasiassa tämän viimeisen vuoden aikana suomalaiset ovat menneet uudestaan esimerkiksi naapurimme Ruotsin ohi verkko-ostamisessa mobiilipuolella. Tarkoittane sitä, että ruotsalaiset ostavat verkosta suhteella 31-69 ja suomalaiset 40-60 eli yli 40% suomalaisista suorittaa verkko-ostoksensa jo mobiilisti, kun aiemmin suomalaiset olivat selkeästi naapureitamme perässä.

Tilastot eivät tietenkään ole 100% tarkkoja, mutta ne kertovat myös sen, että suomalaiset ostavat entistä enemmän ulkomaalaisista verkkokaupoista, eivät suomalaisista. Suomalaisia saattaa hämätä myös se tosiasia, että monet ulkomaalaiset verkkokaupat näyttävät suomalaisilta, ne ovat 100% oikein suomeksi kirjoitettuja ja vain tarkasti kauppoihin suhtautuvat huomaavat, että verkkokauppa toimiikin joistain toisesta Euroopan maasta. Pahimmillaan epähuomio johtaa siihen, että suomalainen ostaa ulkomaalaisesta verkkokaupasta ja tuote tulee Kiinasta. Ostaja huomaa tapahtuneen siinä vaiheessa, kun tullauksesta kysellään paketin arvoa ja maksamista – EU:n ulkopuolelta tulevat paketit ovat tullauksen alaisia. Tulli on tehnyt aiheesta hyviä ohjeita, mutta ostajan vastuu on kaikista selkein, kannattaa siis katsoa oikeasti mistä ostaa, ja mistä tuotteet lopulta tulevat.

Katso mistä ostat

Suomalaiset ovat tottuneet ostamaan suomalaisista verkkokaupoista ja me luotamme, että tilattu tuote on sellainen kuin on tilattu, ja jos ei ole niin tuotteen palauttaminen on helppoa. Ulkomaalaiset verkkokaupat tuovat meille suomalaisille huomattavasti suuremman valikoiman saataville, mutta samalla mahdollisuudet huonompaan ostokokemukseen moninkertaistuvat ja palautusten käsittely ja rahojen takaisin saaminen saattaa välillä olla huomattavasti vaikeampaa, jopa käytännössä mahdotonta. Siksi kannattaa käyttää aikaa varmistamaan verkkokaupan taustat ja vaikka lukea kaupasta olevia kirjoituksia ja palautteita netissä.

Jos suomalaiset ovat ostaneet verkkokaupan kautta muotituotteita, vaatteita ja elektroniikkaa niin suomalaiset ovat ostaneet myös paljon peleihin liittyviä palveluita ja esimerkiksi rahapelaaminen on siirtymässä entistä enemmän nettiin ja mobiiliin. Sielläkin on paljon vaihtoehtoja ja suomalaisen pelaajan kannattaa ensinnäkin katsoa, että pelipaikka on lisenssoitu EU:n alueella. Esimerkiksi NetBet nettikasino on Maltan myöntämä rahapelilisenssi ja suomalaisen pelaajan on turvallista pelata sillä, mutta markkinoilla on myös paljon operaattoreita, jotka toimivat EU:n ulkopuolisella lisenssillä. Pelaaminen on silloinkin sallittua, mutta kuten Kiinasta tilattavien tuotteiden tulliseuraamuksen, EU:n ulkopuolelta kotiutettavien voittojen tulovero, saattaa aiheuttaa suomalaiselle kuluttajalle ikäviä yllätyksiä.

Maailman viime vuosikymmenen eniten tuottaneet mobiilisovellukset olivat sellaiset kuin Netflix ja Tinder, ja ladatuimmat Facebook, WhatsApp, Instagram ja Snapchat – peleistä tuottavin oli Supercellin Clash of Cland ja ladatuin tanskalainen Subway Surfers.

Elämämme mobiilistuu

Kaikki meistä aikuisista on saanut huomata, että pankit ajavat meidät ostamaan uusia älypuhelimia, koska pankkitiliä ei voi kohta käyttää ilman omaa älypuhelinta. Pankit ovat sulkeneet konttoreitaan, koska ihmiset eivät enää käy pankkien kassoilla. Rahaa saa automaateista ja kauppojen kassoilta ja maksaminen on mahdollista jopa omalla puhelimella ja tämä uusin pakotus: kaksivaiheinen tunnistautuminen verkkomaksamisessa on tuonut puhelimiimme pankkisovelluksen lisää (yksi tai kaksi per pankki!) ja elämämme on entistä enemmän linkitetty siihen mukana kulkevaan älylaitteeseen.

Vielä pari vuotta sitten suomalaiset suhtautuivat nuivasti kännykällä maksamiseen, mutta siitä on tullut nopeasti vakio varsinkin nuoremmille ostajille. Mobiilimaksamisen vaihtoehtoja on tullut lisää niin kauppoihin kuin verkkokauppaan ja onhan elämämme muutenkin jo siinä pienessä laitteessa, joka seuraa ja kartoittaa elämäämme niin ei mikään ihme, että myös rahaliikenteemme kulkee nyt sen kautta.

Tulevaisuuden näkymät

Mietitään vaikka mennyttä vuosikymmentä – saimme elämäämme sosiaalisen median yhä kasvavat ja laajenevat kanavat, suoratoistokanavat televisioon, tietokoneella ja mobiililaitteisiin ja nyt seuraavaksi saamme entistä nopeammat 5G verkot – toisaalla tiedämme, että käytämme liikaa älypuhelimia, mutta toisaalta tekninen kehitys tuo sinne entistä enemmän arkisia asioita, jotka periaatteessa auttavat arkeamme, mutta linkittävät elämämme entistä tiiviimmin pilveen ja tietoverkkoihin. Kuten tuolla aiemmin listattiin, pelaaminen, rahaliikenne, seuranhakupalvelut ja sosiaalinen media ovat kaikki siirtyneet voimakkaasti mobiiliin, koska se laite on meillä mukana aina.

Itseasiassa tämä suuntaus on maailmanlaajuinen, koska esimerkiksi Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa kiinteät verkot ovat niin kalliita, että saatavilla on käytännössä vain mobiiliverkkoja – joten suurimmat kasvumäärät tulevat näiltä alueilta, koska ihmiset eivät voi ostaa kotiin tietokonetta ja yhteyttä – kaikki siirtyvät suoraan mobiilimaailmaan.